Μοιχεία. Όταν η μοιχεία ήταν αδίκημα στην Ελλάδα. Ο ρόλος του ντετέκτιβ
2 min read
Μοιχεία είναι η σεξουαλική σχέση ενός παντρεμένου ατόμου με διαφορετικό από τον την σύζυγό του. Είναι τόσο παλιά όσο ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Ποικίλλει από εποχή σε εποχή από κοινωνία σε κοινωνίακαι απο πολιτισμό σε πολιτισμό.
Η μοιχεία στην ελληνική κοινωνία
Πως εμπλέκονται οι ντετεκτιβ…τα σεντόνια..η διαμπόμπευση από τον τύπο..
Η μοιχεία στην αρχαία Ελλάδα
Στην Αθήνα ήταν βαρύτατο έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στο δικαστήριο.Παλιότερα νόμος του Δράκοντα έδινε την ευκαιρία σε αυτόν που θα έπιανε τους μοιχούς να αποφασίζει για την τύχη τους.Οι νόμοι του Σόλωνα έδιναν τρεις εναλλακτικές στο σύζυγο:είτε να σκοτώσει και τους δυο μοιχούς, είτε να ευνουχίσει το μοιχό,είτε να τον εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει την ζωή του.Μια ποινή των μοιχών ήταν η ραφανίδωσις δηλ. το μπήξιμο μιας ραφανίδας μεγέθους καρότου στον προκτό τους.
Η μοιχαλίδα διωχνόταν αμέσως από το σπίτι της απαγορευόταν να μετέχει σε θρησκευτικές τελετές και ο καθένας μπορούσε να την προσβάλει.
Η μοιχεία στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους
Η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα απο τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα. Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη οταν υπήρχε διάσταση μεταξύ των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου.Οι δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ αυτοφώρου να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία…και κάπου εδώ αναλαμβάνει ρόλο ο ντετέκτιβ…
Ο ρόλος του ντετέκτιβ
Τα πράγματα γίνονται πιο σκούρα για όσους απατούν τον την σύζυγό τους.Οταν κάποιος υποψιαζόταν ότι έπεσε θύμα μοιχείας έπρεπε να έχει στα χέρια του στοιχεία αδιάσειστα.Για το λόγο αυτό επιστράτευε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ. Ο ντετέκτιβ έπρεπε πιστοποιήσει τη μοιχεία και σε δευτερη φάση να έχει φωτογραφικό υλικό αποδείξεις.Τριτη φάση ήταν η επ αυτοφώρου σύλληψη των μοιχών.Οι ντετεκτιβ μπούκαραν στο δωμάτιο και τραβούσαν φωτογραφίες και αφου η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα επενέβαινε και η αστυνομία.Οι δράστες μεταφερόταν στο κατα τόπους αστυνομικό τμήμα φορώντας μόνο τα σεντόνια ως απόδειξη μοιχείας.Τη σκυτάλη έπαιρναν οι εφημερίδες με λεπτομέρειες από μοιχείες που έφταναν στα αστυνομικά τμήματα ή τις δικαστικές αίθουσες.
Τι ισχύει σήμερα
Η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε στη χώρα μας από την πρώτη κυβέρνηση του Αντρέα Παπανδρέου,απο πλευράς εκκλησίας υπήρξαν αντιδράσεις η κυβέρνηση δεν έκανε πισω και κατήργησε το άρθρο του ποινικού κώδικα 357 με το άρθρο 8 του νόμου 1272/82 που δημοσιευθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου το 1982.Ετσι έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου μπορεί όμως να επιφέρει λύση γάμου αν κριθεί ότι απο αυτή έχουν διαταραχθεί σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις και η έγγαμη σχέση είναιαφόρητη άρθρο 1439 ΑΚ